Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

PB104276Symbolom Dňa vojnových veteránov je Kvet vlčieho maku. Dátum 11. november symbolizuje v kalendári deň, keď bolo v roku 1918 o 11-tej hodine a 11-tej minúte podpísané prímerie k ukončeniu prvej svetovej vojny.

Pri tejto príležitosti si v rovnakom termíne a čase už tradične pripomíname pamiatku padlých vojakov na našom miestnom cintoríne pri hrobe vojaka (partizána) z 2. svetovej vojny p. Františka Potočára, ktorý bol kruto popravený nemeckými gestapákmi dňa 15.10. 1944. Pán Potočár pochádzal z miestnej časti u Fojtov a zúčastnil sa Slovenského národného povstania, ktoré vypuklo 29. augusta 1944. Žiaľ povstanie bolo kruto potlačené na čo doplatil svojim životom aj p. Potočár.

Klub dôchodcov a zväz členov postihnutých civilizačnými chorobami miestna organizácia Zborov nad Bystricou si každoročne s vedením obce pripomínajú tento deň a spoločne položia kyticu a zapália sviečky k hrobu p. Potočára Františka. Týmto skutkom prejavujeme úctu nás živých, všetkým padlým vojakom. Pietny akt počas 11. novembra je vo svete, a v posledných rokoch aj na Slovensku, známy ako Deň červených makov. Názov je odvodený od symbolu tohto dňa, červeného divého maku, ktorý použil v básni Na flámskych poliach kanadský vojenský lekár, podplukovník John McCrae ako symbol spomienky na hrôzy vojny a zbytočnosti smrti.

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo