Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

navsteva druzobna obec 014V termíne 8. júla až 10. júla 2022 sa zástupcovia našej obce zúčastnili v rámci vzájomnej družby medzi obcami Zborov nad Bystricou ( SK ) a Zdenci ( HR ) kultúrneho podujatia pod názvom ,, Žatva ˮ, ktoré sa uskutočnilo v chorvátskej obci Zokov Gaj.

Našu obec reprezentovali Zborovskí heligonkári, ktorí si svojím vystúpením získali obrovskú priazeň najmä potomkov vysťahovaných Slovákov, usadených v tejto časti chorvátskej krajiny.

Vzájomná spolupráca našich samospráv začala pred 15-timi rokmi v roku 2007, kedy bola podpísaná medzinárodná listina o spolupráci. Pri jej zrode stál potomok Slovákov pochádzajúci zo Zborova nad Bystricou ( Jantošovi ) p. Nikola Čiš, ktorý dlhé roky pôsobil ako predseda Matice Slovenskej v Zokovom Gaji. Návšteva v Chorvátsku bola dôležitá, pretože sme si chceli uctiť pamiatku zakladateľa spolupráce p. Nikolu Čiša, ktorý nás v novembri minulého roka navždy opustil vo veku 86 rokov. Spoločne so Zborovskými heligonkármi sa návštevy zúčastnil aj náš pán farár Peter Škor, ktorý za p. Čiša odslúžil svätú omšu v kaplnke v Zokovom Gaji a úctu sme vzdali i návštevou miesta jeho posledného odpočinku. Poďakovanie vyslovujeme Zborovským heligonkárom za reprezentovanie našej obce, pánovi farárovi Petrovi Škorovi za odslúženie svätej omše v Chorvátsku a zúčastneným poslancom obecného zastupiteľstva.

PaedDr. Juraj Hlavatý, starosta obce

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo