Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

 DSC0410   Nikola Číž

   Čestné občianstvo mu bolo udelené
  dňa 14.09.2019
  za obetavú činnosť pri vzniku a udržiavaní
  priateľských vzťahov v medzinárodnom meradle
  obcí Zdenci (Chorvátska republika) a Zborov nad Bystricou (Slovenská republika).

 

Predseda Matice Slovenskej Zokov Gaj Nikola Čiž sa narodil 5. septembra 1935, čiže prednedávnom oslávil 84 rokov. Spolu s bratom vyrastali v rodine poľnohospodárov – roľníkov. Otec pracoval v zime v lese a v lete najviac času venoval rybníkom, k čomu viedol aj svoje deti. Nikola Čiž po absolvovaní základnej školy chcel študovať za kováča. Bohužiaľ, v tom období mu to nebolo dopriate. Bolo veľmi ťažké získať internát a študovať ďalej vysnívaný odbor. Rodičia sa však nevzdávali a za 3 roky a 3 mesiace absolvoval strojársku školu, kde sa vyučil za automechanika. Po skončení školy sa oženil a spolu s manželkou vychovali dvoch synov. Dlhé roky jazdil na kamiónoch po celej bývalej Juhoslávie, v ktorých prevážal najmä ryby. Pracoval aj ako šofér autobusu, kde vozil deti. Okrem toho vo voľnom čase obrábal pôdu a venoval sa svojmu veľkému koníčku, čím bolo a dosiaľ aj je včelárstvo.

Svoj život však zasvätil dedinke Zokov Gaj, kde pomáhal všade, kde bolo treba. Svojpomocne s priateľmi v odboroch, ako boli Jozef Šlamer, Slavko Mišsi zaviedli telefón, vybudovali cestu, či dokonca spolu s priateľom Slavko Balec zaviedli do obce vodovod. Okrem toho mu veľmi záležalo, aby sa nestratila slovenskosť v dedine, aby sa pestovali obyčaje a zvyky tejto malej slovenskej dediny. Bol iniciátor pre zakladanie Matice slovenskej v Zokovom Gaji. Dlhé roky bol predseda, čo pre obec znamenalo kultúrny rozkvet a slovenskosť sa zakorenila v dedine. Nadviazal kontakt s našou obcou Zborov nad Bystricou a bol iniciátor, aby sa obce Zdenci a Zborov nad Bystricou zblížili a podpísali listinu o spolupráci.

V roku 2019 sme oslávili 14. výročie podpísania vzájomnej družby. Dedo Nikola (ako ho prezývajú v dedine) dostal mnohé uznania za svoju dlhoročnú prácu na poli spoločensko-kultúrnom i politickom.Kultúru, tradíciu a históriu obce je potrebné zachovávať, upevňovať a udržiavať priateľstvá, ktoré prekračujú aj hranice krajín. Toto všetko sa podarilo pánovi Nikolovi Čížovi, ktorý takéto priateľstva vytvoril na medzinárodnej úrovni medzi rodinami Slovenskej obce Zborov nad Bystricou a Chorvátskej obce Zdenci.

Dekrét o udelení čestného občana obce Zborov nad Bystricou si Nikola Číž prevezal z rúk starostu obce PaedDr. Juraja Hlavatého.

 

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo